second opinion


second opinion 1.0

(Engels, letterlijk 'tweede mening') mening die of advies, oordeel dat door een tweede deskundig persoon of deskundige instelling op uitdrukkelijk verzoek wordt gegeven, nadat een eerste deskundige of deskundige partij zich over iets heeft uitgesproken; onafhankelijk oordeel van een tweede deskundige of deskundige partij
Vaak in toepassing op een medisch advies, maar ook in tal van andere toepassingen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een second opinion…

is een advies of oordeel

  • [Functie] dient om er zeker van te zijn dat iets goed gedaan wordt; dient er in medische kringen vooral voor om, bij twijfel, bij een tweede arts na te gaan of een gekozen behandeling of gegeven diagnose wel juist is
  • [Tijd] wordt gegeven na een eerder oordeel van een ander
  • [Betrokkene] wordt gegeven door een deskundig persoon of een deskundige instantie

    Algemene voorbeelden


    Meestal zijn de werkgever en de werknemer het met elkaar eens over de vraag of de werknemer arbeidsongeschikt is. In dat geval zal de loondoorbetaling tijdens ziekte geen probleem zijn. Maar wanneer zij van mening verschillen, zal een onafhankelijk deskundige een oordeel moeten vellen. Dat wordt een deskundigenoordeel, of ook wel een 'second opinion' genoemd. Zo'n deskundigenoordeel kan worden gegeven door een arts van Cadans, de verzekeringsarts en/of door een arbeidsdeskundige.

    http://www.cadans.nl/d/da/dab/dab.html

    Second opinion - letterlijk vertaald: tweede mening - is het oordeel van een andere medisch deskundige dan de eigen hulpverlener. Het kan hierbij gaan om een huisarts, specialist, tandarts, fysiotherapeut, enz.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    Waar het bij een second opinion om gaat is namelijk zoveel mogelijk zekerheid te krijgen, dus twijfel te verminderen. Daarom is het altijd goed, in alle openheid, de onzekerheid of vragen naar alternatieven met de eigen hulpverlener te bespreken.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    Indien een patiënt ernstige twijfel blijft houden omtrent het door een centrum voorgesteld behandelingsbeleid, dan kan de patiënt zonder dat dit de behandelingsrelatie met het centrum zal schaden, een aanvullend advies (zogenaamd second opinion) vragen van een ander centrum, in overleg met de huisarts en al of niet met het eerste centrum.

    http://www.nvvn.org/

    Idealiter komen patiënt en hulpverlener er samen uit: wel of geen second opinion? In het eerste geval kunnen zij ook samen nagaan welke andere hulpverlener daarvoor in aanmerking zou komen. Maar, nogmaals: de patiënt is niet afhankelijk van de medewerking van zijn of haar hulpverlener.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    Rechtbank en officier hadden vooral veel vragen over het feit dat de psychiater weliswaar een aantal collega's om advies heeft gevraagd, maar niemand daadwerkelijk naar de patiënte heeft laten kijken. De medicus verklaarde gisteren dat hem dat niet nodig leek en dat bovendien de geldende zorgvuldigheidseisen een second opinion niet verplicht stellen.

    NRC,

    Als je je afvraagt of je behandelaar wel uitgaat van de juiste diagnose of behandeling, dan kun je altijd bij een ander vragen naar zijn mening. Dit heet second opinion. Het kan zijn dat je dit zelf moet betalen.

    http://www.stichtingpandora.nl/index.html

    Steeds wordt in overleg met de patiënt de geëigende behandeling vastgesteld. De internistenpraktijk beschikt over diverse faciliteiten zoals echo- en röntgenapparatuur en een laboratorium wat in hetzelfde gebouw gevestigd is. De praktijk leent zich goed voor een second opinion.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • plaatsvinden

    Indien door een psychiater geconstateerd wordt dat iemand niet behandelbaar is dan zou er een second opinion moeten plaatsvinden. Als daar dezelfde diagnose uitrolt, dan zou de behandeling gestopt moet worden.

    http://www.michielverbeek.nl/

    als object bij een werkwoord


    • een second opinion aanvragen (bij iemand of iets)
    • een second opinion halen
    • een second opinion inwinnen
    • een second opinion vragen (aan iemand of iets, bij iemand, van iemand)

    Je kunt wel stad en land afsjouwen voor een goede internist, maar wat voor de ene een goede arts is, komt bij een ander misschien slecht over. Bevalt deze me niet, dan kan ik alsnog een second opinion bij een ander aanvragen.

    http://www.12forum.nl/forum/bericht.php%3FID%3D1336%26tID%3D4947%26fID%3D3+afsjouwen=nl=lang_nl,

    U en uw werkgever kunnen vanaf het begin van de ziekte een second opinion aanvragen bij UWV, wanneer één van beiden vindt dat de andere partij niet genoeg inspanningen heeft verricht.

    http://www.juridisch.nl/index.html,

    In het uiterste geval is het zinnig wanneer ouders van een kind met Downsyndroom in voorkomende gevallen tijdig een "second opinion" halen of desnoods overstappen naar een andere kinderarts.

    http://www.downsyndroom.org/

    Zo stond er in de door een Marokkaanse vreemdeling overgelegde verklaring van zijn huisarts niet expliciet vermeld dat betrokkene de beslissing op zijn mvv-aanvraag niet in het land van herkomst kon afwachten. Uit de verklaring bleek wel dat de vreemdeling aan een ernstige vorm van astma leed. De president van de rechtbank oordeelde dat er onterecht geen second opinion was ingewonnen.

    http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

    De Raad meent dat moet worden gewaakt voor onderschatting van de kosten en voor overschatting van het technisch-economisch potentieel. Hij beveelt daarom aan: gevoeligheidsberekeningen uit te voeren (met name voor de olieprijs); via onafhankelijke derden een 'second opinion' in te winnen over het technisch-economisch potentieel en de te maken kosten per ton CO2-reductie; deze resultaten te toetsen bij betrokken sectoren en bedrijfsleven.

    http://www.xs4all.nl/~aer/adv983.html,

    Zowel de werknemer als de werkgever kunnen een "second opinion" vragen aan een uitvoeringsinstelling, zoals het GAK of Cadans, wanneer zij het niet eens zijn met het oordeel van de controlearts.

    http://www.villamedia.nl/nvj/nieuws/index.htm

    De werkgever moet voor het ontslag overigens wel toestemming vragen aan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), dat verplicht is vervolgens een 'second opinion' te vragen aan het UWV alvorens een beslissing te nemen.

    http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,

    De bewijslast ligt nog steeds in eerste instantie bij de vreemdeling. Hij dient een verklaring van een arts over te leggen waaruit blijkt dat de medische zorg noodzakelijk is. Betreft het een verklaring van een eerstelijn-arts, bijvoorbeeld een huisarts dan wordt door verweerder een second opinion gevraagd.

    http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

    Mevrouw A. is nogal geschrokken en besluit een 'second opinion' - een onafhankelijke tweede mening - te vragen bij een collega-arts. Deze raadt een operatie af, en geeft het advies de spieren aan te sterken met behulp van fysiotherapie.

    http://www.curavera.nl/

    Bij WAO-claims en de beoordeling van de vraag of passende arbeid mogelijk is, krijgt de werknemer het recht kostenloos een second opinion te vragen bij een deskundige.

    http://www.e-stem.nl/,

    De BVG telde vorig jaar op 1,2 miljoen ziekmeldingen slechts 60 tot 70 gevallen waarin werknemers een "second opinion" vroegen aan de BVG-arts.

    NRC,

    Tot slot: mocht iemand u toch gegarandeerd een hoog rendement aanbieden, vraag dan – voor de zekerheid - altijd een second opinion bij uw financieel adviseur.

    http://www.tielkemeijer.nl/column/,

    Als ik in Londen huisarts zou zijn, zou ik van haar een second opinion vragen en niet van een Londense topneuroloog.

    NRC,

    • een second opinion afgeven
    • een second opinion geven (over iets)
    • een second opinion verschaffen

    Indien u twijfels heeft over een advies of een procedure, of u weet niet zeker of u in hoger beroep wenst te gaan, dan kan Bartels Advocaten als klankbord fungeren en een second opinion afgeven.

    http://www.bartels-advocaten.nl/frmactiv.html

    Patiënten claimen dat artsen hen zo snel mogelijk uit hun lijden moeten verlossen. Zij eisen met de wet in de hand euthanasie. Een aanzienlijke groep euthanasieconsulenten heeft in toenemende mate moeite met die ontwikkeling, zo bleek uit een onderzoek van NRC Handelsblad. Dat is opmerkelijk. Deze consulenten kunnen gerekend worden tot de voorhoede van artsen in de strijd voor legalisering van euthanasie. Zij hebben zich vrijwillig aangeboden om bij verzoeken om euthanasie collega's bij te staan en een "second opinion" te geven.

    Reformatorisch Dagblad,

    De deskundige tweede arts moet een gefundeerde second opinion geven, na een gesprek met en onderzoek van de patiënt, zoals dat bij normale 'moeilijke' patiënten al gebruikelijk is.

    NRC,

    IO Research biedt tevens de mogelijkheid om op ad hoc basis een beroep te doen op de aanwezige expertise. Wij kunnen bijvoorbeeld een "second opinion" geven over gemeentelijke plannen. Ook een gefundeerde visie op uitbreidingsplannen van winkelcentra behoort tot de mogelijkheden.

    http://www.io-research.nl/index.htm

    Wij kunnen ook in samenwerking met uw systeemspecialisten opereren om bijvoorbeeld tijdelijke capaciteitstekorten aan te vullen of een 'second opinion' te verschaffen.

    http://www.prevalent.nl/

    • een second opinion nemen (over iets)

    Waarom is het dorp nooit goed afgesloten geweest ter voorkoming van verspreiding van het besmettelijke MKZ virus? Waarom is er maar één geval van MKZ vastgesteld terwijl het zo besmettelijk is? Waarom wordt er geen second opinion genomen over het besluit dat het kalf van Theunissen MKZ had?

    http://home-1.worldonline.nl/~5763/staking/index.html

    • een second opinion opstellen (over iets)

    UWV is de instantie waar u terecht kunt wanneer u er met uw werknemer niet uitkomt als het gaat om de vragen: is de werknemer wel of niet ziek, is er wel of niet sprake van passende arbeid en zijn er wel of niet voldoende reïntegratieinspanningen verricht. U kunt dan contact opnemen met UWV en deze zal een onafhankelijk oordeel, een zogenoemde second opinion, opstellen over de situatie.

    http://www.juridisch.nl/index.html,

    • een second opinion regelen

    Hij regelde een second opinion, maar de uitslag bracht geen verrassing, het advies bleef: revalidatie in de Preva.

    Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

    • een second opinion (laten) uitvoeren

    Alvorens de rapportage van de werkgroep Bastille is vastgesteld heeft de Raad van Toezicht van de Student Union geadviseerd hierover een 'second opinion' te laten uitvoeren door externe partijen. Dit is gebeurd in een bijeenkomst met een projectontwikkelaar, een makelaar en een horeca-ondernemer.

    http://www.studentunion.nl/,

    • een second opinion vergoeden

    De pluspolis vergoedt bovendien de huisarts, een second opinion en IVF of soortgelijke behandelingen.

    de Volkskrant,

    • een second opinion willen (over iets)

    Het bestuur schakelt volgens De Jong een adviesburau in omdat men een 'second opinion' over de voorgestelde begroting wil.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • een vrijblijvende second opinion

    In beginsel tekent de burger bezwaar aan bij de instantie of ambtenaar die het besluit nam, pas daarna oordeelt de bezwaarschriftcommissie desgevraagd met een vrijblijvende 'second opinion' of de beslissing rechtmatig was of niet.

    Meppeler Courant,

    Daarnaast ziet de Vrouwen Advies Commissie in de toekomst een grotere taak wegegelegd als adviesgroep voor particuliere bouwers/eigenaars. 'Deze mensen zouden wat vaker een vrijblijvende 'second opinion' moeten vragen aan de VAC.' Mevrouw Aafting zei regelmatig in aanraking te komen met bouwplannen en woningen waarin vooral met betrekking tot de ruimte fouten zijn gemaakt in de berekening.

    Meppeler Courant,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gefundeerde second opinion

    De deskundige tweede arts moet een gefundeerde second opinion geven, na een gesprek met en onderzoek van de patiënt, zoals dat bij normale 'moeilijke' patiënten al gebruikelijk is.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: over

    • een second opinion over de begroting
    • een second opinion over berekeningen en voorspellingen
    • een second opinion over gemeentelijke plannen
    • een second opinion over onderzoek
    • een second opinion over de situatie

    Het bestuur schakelt volgens De Jong een adviesburau in omdat men een 'second opinion' over de voorgestelde begroting wil.

    Meppeler Courant,

    Het tv-misdaadprogramma van Peter R. de Vries had begin mei van dit jaar in de zaak De Ruijter de Wildt een second opinion gevraagd over het NFI-onderzoek van het Silviusinstituut in Leiden.

    de Volkskrant,

    IO Research biedt tevens de mogelijkheid om op ad hoc basis een beroep te doen op de aanwezige expertise. Wij kunnen bijvoorbeeld een 'second opinion' geven over gemeentelijk plannen. Ook een gefundeerde visie op uitbreidingsplannen van winkelcentra behoort tot de mogelijkheden.

    http://www.io-research.nl/index.htm

    UWV is de instantie waar u terecht kunt wanneer u er met uw werknemer niet uitkomt als het gaat om de vragen: is de werknemer wel of niet ziek, is er wel of niet sprake van passende arbeid en zijn er wel of niet voldoende reïntegratieinspanningen verricht. U kunt dan contact opnemen met UWV en deze zal een onafhankelijk oordeel, een zogenoemde second opinion, opstellen over de situatie.

    http://www.juridisch.nl/index.html,

    De hoogleraar toerde de afgelopen dagen door Noord-Brabant en Gelderland om de provinciale autoriteiten van een second opinion te voorzien over berekeningen en voorspellingen die Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben gemaakt.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • een second opinion van iemand of iets

    Als uit onderzoek blijkt dat het tapijt maar 'kantje boord' geschikt is voor een bepaalde toepassing, zal Gerritsen de fabrikant tegen zichzelf proberen te beschermen. "Ik vraag in zo'n geval meestal om een 'second opinion' van een officieel testinstituut. Zo voorkom je dat een fabrikant later claims krijgt van zijn klanten."

    http://werk.net/

    Op basis van deze twee blokken heeft u zeer doelgericht een Quality Screen uitgevoerd, zonder dat u over de organisatorische gegevens van de leverancier beschikt. Uiteraard als second opinion van dit leveranciersonderzoek, is een dergelijke opinie geen overbodig luxe.

    http://nl.msnusers.com/wwwSuccesvolimplementerennl/qualityscreen.msnw

    Voorzetsel: voor

    • een second opinion voor iets

    Bij werving [...] kunt u er voor kiezen één of meer delen uit het gehele proces door Mens Werk te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld advisering over het opstellen van een personeelsadvertentie of het geven van een 'second opinion' voor definitieve aanstelling van een door u geworven en geselecteerde kandidaat.

    http://www.e-mensenwerk.be/index.php

    in voorzetselgroep


    • behoefte hebben aan een second opinion

    De Positiebepaling in het kader van het INK-model is afgerond. Begin 2001 heeft het projectteam een eindverslag vastgesteld. Daarin bleek onder meer dat het team behoefte had aan een second opinion. Hierover zijn inmiddels afspraken gemaakt met het Bureau Kwaliteitszorg van het Ministerie van Justitie. Zodra dit advies is verwerkt, zal het projectteam de uitkomsten aan de medewerkers voorleggen en een verbetertraject uitstippelen.

    http://www.rvr.org/DenBosch.htm

    De patiënt heeft behoefte aan een 'second opinion'.

    http://www.beugel.nl/index.html

    • om een second opinion vragen

    Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de diagnose van de bedrijfsarts over mijn ziekte? Je kan om een 'second opinion' vragen bij de arts van de uitvoeringsinstelling.

    http://www.jobnews.nl/jobnews/2_ArbVoorw/ArbVoorw_2_d.html?CATEGORY_ID=15

    Er zijn mensen die een second opinion opvatten als een vertrouwensbreuk met de eigen hulpverlener en het daarom moeilijk vinden erom te vragen.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    • recht hebben op een second opinion

    Iedere patiënt heeft recht op een second opinion als het gaat om een diagnose of behandeling.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    'Ik wil niet naar de Preva Stichting, ik wil naar huis.' 'Mam, het moet.' 'Nee, ik wil een sekkenpinjen.' 'Een wat??' vroeg ik. Mijn oudste broer had het begrepen. 'Een second opinion, dat is goed, daar heb je recht op.'

    Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

    • de kosten van een second opinion

    Wie verzekerd is bij een ziekenfonds heeft altijd een verwijzing nodig om de kosten van een second opinion vergoed te krijgen.

    http://www.internistenbergenbosch.nl/

    • iemand van een second opinion voorzien

    De hoogleraar toerde de afgelopen dagen door Noord-Brabant en Gelderland om de provinciale autoriteiten van een second opinion te voorzien over berekeningen en voorspellingen die Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben gemaakt.

    NRC,

    • voor een second opinion in consult geroepen worden
    • iemand consulteren voor een second opinion
    • iemand raadplegen voor een second opinion
    • mogelijkheden voor een second opinion

    De IKON-documentaire 'Dood op verzoek', waarin een euthanasie werd getoond, oogstte in Nederland vooral bewondering, maar kreeg bij uitzending in Engeland kritiek te verduren. Engelse artsen vonden de gevolgde procedure onzorgvuldig. Ze schrokken van de ondeskundigheid van de huisarts die voor een second opinion in consult werd geroepen.

    NRC,

    'Als mensen toch een andere huisarts consulteren voor een 'second opinion', doen ze dat meestal tijdens de vakantie van hun eigen dokter of de weekenddienst van een collega.'

    Meppeler Courant,

    Op 18 april ging Schat op haar verzoek in. Maar hij lapte daarbij ongeveer alle zorgvuldigheidsregels inzake euthanasie aan zijn laars. Zo beschikte hij niet over een schriftelijke wilsbeschikking van de vrouw, raadpleegde hij geen collega voor een second opinion en stelde hij het openbaar ministerie niet op de hoogte van de levensbeëindiging.

    De Standaard,

    De enige 'wijze' raad die we je kunnen geven is, niet meer zelf gaan ontkleuren of verven!!! Dat is op dit moment funest voor je haar. Wat je wel kunt doen is een Spectrum kapper bij jouw in de buurt raadplegen voor een second opinion. Deze kappers zijn namelijk speciaal opgeleid in haar kleuren.

    http://www.haarkleur.com/

    Ik denk dat het centrum ook een functie gaat krijgen op het gebied van nadere indicatiestelling en het bieden van mogelijkheden voor een 'second opinion'.

    http://www.ckp.nl/interview.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een tweede advies of second opinion

    U kiest zelf naar welke zorgverlener u gaat, los van de verwijzing van bijvoorbeeld uw huisarts. U bent steeds vrij om een tweede advies of 'second opinion' te vragen. U kan op elk moment een andere zorgverlener kiezen.

    http://www.zol.be/algemeen/alg_historiek.asp

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    second opinion 2.0

    onderzoek dat wordt uitgevoerd om, nadat een eerder advies is uitgebracht of oordeel is gegeven, opnieuw tot een advies of oordeel te komen; in het bijzonder: onderzoek dat, nadat een eerder onderzoek is afgesloten, opnieuw wordt gedaan om tot een oplossing van iets te komen, met name van een misdrijf; tweede politioneel en/of justitieel onderzoek; secondopiniononderzoek; ook: onderzoek dat alsnog na twee eerdere onderzoeken wordt gedaan

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een second opinion…

    is een onderzoek

    • [Functie] dient om tot een tweede oordeel of advies te komen; dient om iets, met name een misdrijf, (alsnog) op te lossen
    • [Tijd] wordt gedaan nadat een eerder onderzoek, soms ook eerdere onderzoeken, afgesloten is
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is politioneel en/of justitieel van aard
    • [Betrokkene] wordt gedaan door rechercheurs en andere politie- en justitie-experts

    Algemene voorbeelden


    Hij vertrouwt op wonderen, nu er niets anders meer is om op te vertrouwen. Van de opbrengst van De kinderen van Yab Yum wil hij een airconditioning kopen, maar het geld is nog steeds niet binnen. De hittegolf verdwijnt ook zonder airconditioning, zoals de hittegolf dat al jaren doet. Een derde onderzoek, de zogenaamde second opinion, bevestigt de resultaten van de eerste twee onderzoeken, maar dan nog iets erger. Alsof je in hoger beroep gaat en je hoort dat er nog eens tien jaar aan je straf is toegevoegd.

    De asielzoeker, Arnon Grunberg,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een second opinion uitvoeren

    In deze Noodkreet smeekten zij iedereen, die iets weet over de mysterieuze dood van hun zoontje Nicky, zich te melden bij de recherche in Valkenburg. Op verzoek van de ouders van Nicky is er een second opinion uitgevoerd. Rechercheurs en andere politie- en justitie-experts, die niet bij het eerste onderzoek betrokken waren - hebben de zaak opnieuw onderzocht.

    http://www.peterrdevries.nl/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een second opinion in de zaak Vaatstra

    Op 2 juli 2001, ruim twee jaar na de moord op Marianne, is het rechercheteam Vaatstra officieel ontbonden. Begin januari 2002 wordt bekend dat het college van procureurs-generaal toestemming heeft gegeven voor een second opinion in de zaak Vaatstra. Advocaat-generaal L. van Dijk, offcier van justitie O. van der Veen en de rechercheurs W. Vellings en A. de Vries nemen het onderzoek opnieuw onder de loep, om te kijken of er nieuwe invalshoeken te vinden zijn.

    http://www.peterrdevries.nl/

    in voorzetselgroep


    • toestemming geven voor een second opinion

    Op 2 juli 2001, ruim twee jaar na de moord op Marianne, is het rechercheteam Vaatstra officieel ontbonden. Begin januari 2002 wordt bekend dat het college van procureurs-generaal toestemming heeft gegeven voor een second opinion in de zaak Vaatstra. Advocaat-generaal L. van Dijk, offcier van justitie O. van der Veen en de rechercheurs W. Vellings en A. de Vries nemen het onderzoek opnieuw onder de loep, om te kijken of er nieuwe invalshoeken te vinden zijn.

    http://www.peterrdevries.nl/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen